1 Mart 2014 Cumartesi

2014 Oscar Yazısı







Oy verseniz bir muhtarı bile seçemeyecek kadar az sayıda olsanız da sizi seviyorum ulan sevgili kitlem. Bu sene de oscar değerlendirmelerimi sizden esirgemeyeceğim tabii ki. Biliyorum ki ben yazmazsam siz kendi gruplarınızda nasıl görüş bildireceksiniz. Ortamlarda sinema bilmeyene kız veriyolar mı? Ve nerden bileceksiniz ne dolaplar dönüyor Losencılısda. O halde boynumun borcudur bu 2014 yazısı. Yazak da içimizde kalmasın ahali.

12 Years A Slave

Daha başlamadan şunu hemen söyleyelim de heyecanı kaçsın, işi olan da işine gücüne baksın; Bu senenin en iyi filmi teknik ödülleri alan film olacaktır. Bu aslında her sene böyledir ama bu sene biraz daha öyledir :) Çünkü bu sene vicdanları zorlayan, epik ya da tarihi çok aday verilmedi. Hemen aklınıza 12 Years A Slave geldi ama filmin yönetmenleri yapabilecekleri halde çok da ajitasyona girmediler. Hatta bu gayeyle işkence sahnelerini 40 metreden çekerek duygusallığı notralize ettiler. Halbuki konu dramken sonuna kadar vurmak gerekir kanaatimce. Amistad, Schindler List filmlerini anımsayın. Oradaki dram, çaresizlik, canavarlık, kurban edilen insanlar. Hollywood bayılır bu işlere... Aktris Lupito Nyongo tutkulu bir oyun ortaya koyarak bu havayı verse de film o atmosferi yaratmayı sağlayamamış maalesef. 12 Years A Slave filmi geceden tek ödülü olan en iyi uyarlama senaryo oscarıyla ayrılacak. (Yrd. kadın oyuncu ödülünde Lupito Nyongo Jennifer Lawrence kadar başarılı değil ancak bu losencılıslılar Jennifer Lawrence'ın oscar kontenjanını geçen yıl doldurduğunu düşünürlerse onun olacaktır. İşte bu Hollywood'un konjonktür adaletsizliğidir.)


Captain Philips

Ses miksaj, ses ve kurgu dışında hiç bir iddiası olmayan yapım. Ancak, bu kategorilerden hiçbirinde Gravity filmini geçemeyecektir. Ödül almaması muhtemeldir. Bir de utanmadan arlanmadan yrd. erkek kategorisinde aday göstermiş olmalarına hiç bir şey diyemeyeceğim. Bir Allahın kulu bana Barkhad Abdi denilen Somali yerlisinin nasıl olup da aday olduğunu, losencılıs tayfasının bunun neyine vurulduğunu izah etsin, ben sabaha kadar dinlemeye hazırım. Allah belanı versin Hollywood, sen insanlarla dalga mı geçersin. 


Philomena

Ödül törenine kadar vizyona sokamayan aracı firma ve sinema patronlarının, bi torrentini bulup da paylaşamayan torrent sitelerinin "Hemen izle, Hd izle, hepsini hemen izle" dediği halde her deneyişimde fos çıkan film izleme sitelerinin külli Allah belasını versin. Artık Oscar alacaksa da biz bilemiyoruz. Sorular da bilmediğimiz yerden çıkarsa sınıfta kalmış sayılmayız. Ama iyi film deyorlar. Ben bilemiyorum...


Dallas Buyers Club
Filmin bombası oyuncu Matthew McConaughey'dir. Daha önce Christian Bale vücudunu deforme etmekten keyif alırdı (ki gene American Hustlers için 15-20 kilo almış) bu sene Matthew da bünyesinin yarısını yok ederek AİDS'li kovboy rolüne adapte olmuş. Üstüne sağlam da oyunculuk koymuş. Bir de zamanlama olarak tam da oscar alacak durumda. Yani konjonktür müsaade ediyor. Geçtiğimiz yıllarda en iyi erkek oyuncu ödülünü alan Christian Bale de yine kontenjan sorunundan dolayı alamayabileceği düşünülürse yağ da var şeker de. "E ne duruyorsun" derler adama.

Diğer taraftan gay rolüyle Jared Leto kalburüstü bir iş çıkarmış durumda. İki oyuncuya da saygı duyduk. O gece en iyi erkek oyuncular için savaşacaklar. Filmde başka bir şey göremedim.


Gravity
Parayı basınca ortaya neler çıkabileceğini görüyoruz. Sinema sanattır sanat olmasına ama görüldüğü gibi para her şeyi satın alabiliyor. Yazımın başında da belirttiğim gibi teknik ödülleri alan film gecenin en iyi filmi olacaktır. Teknik de maliyet demekse Gravity filmi bunu ziyadesiyle sağlamış durumda. En iyi efekt ödülü Gravity'ye gelmesin de kime gitsin Allahınızı severseniz (Hobbitle mobbitle olacak işler değil bunlar). Ses, ses miksaj, görsel efekt, kurgu ve sinematografi (görüntü yönetmenliği) dallarını alnının akıyla komple toplayabilir. Bunların hepsi teknik ödül. Gravity için müzik, senaryo, oyunculuk vb. sinema ruhunu yansıtacak o sanatsal dediğimiz hiç bir şeyi göremeyeceğiz belki de ama kalan her şeyi yerine koymuş durumdalar. Sadece görüntü yönetmenliğini Inside Llewyn Davis filmine kaptıracaklarını tahmin ettiğim yapım bundan sonrasını da kazanacak, hem yönetmen de hem de en iyi filmde gecenin şampiyonu olacaktır. Gönül böyle istemiyor tabi ama para aşkı da satın alabiliyor sayın seyirciler.


Her

Sen ne güzel bir filmmişsin Her. Ödülün az olacak, belki hiç bir ödüle bile layık göstermeyeceğiz seni ama bir kusurunu da söyleyemeyeceğiz.  Her şeyden azıcık ama kafi... Güzel oyunculuk, görüntü, müzik, senaryo, sanat yönetimi... (Bir dış ses bu kadar mı başarılı olabilir. Az daha zorlasa hiç gözükmeden oscar alan ilk kişi olabilirdi Scarlett Johansson)
Saygı duyulası güzel bir çalışma olan Her filmi "ne şehittir ne gazi" durumunda bu seneki ödül töreninin üvey evladı olacaktır.
Ama bu Losencılıslılarda şu kadar şeref, haysiyet varsa en iyi orijinal şarkıyı ve senaryoyu hakkıyla bu sahibine teslim eder. Ben ettim de o bakımdan.

Çok muhtemel bir şekilde en iyi orijinal şarkı (The Moon Song. Resmen bayıldım şarkıya. Aha da siz de dinleyin http://www.youtube.com/watch?v=SU6KFnGF9M8 ) ve en iyi senaryoyu alacaktır. 2 tane yeter bu güzeller güzeli yapıma. 


The Wolf of Wall Street

Ya bu Leo 48 senedir hiç değiştirmeden yaptığı o aynı hırçın, hırslı ve agresif yakışıklı rolüyle oscar alacağını mı sanıyor sevgili kitlem yağuu! Diyorum ki bazen bu adam rol de yapmıyor. Bildiğin adamın kendisi bu galiba. Haliyle Leo'nun huyunu suyunu hepimiz babamızın oğlu gibi tanımaktayız diyebiliriz. İyi de ben babamın oğluna da vermem bu oscarı. Leo'yu silelim filme gelelim. Adaylıklarını koydukları ne yönetmen Scorsese (Leo'nun dayısı galiba diyorum artık ) ne senaryoda ve ne de haliyle en iyi filmde iddia var (bence senaryo iyi sayılır). Bu filmin en iyi başarısı oyuncu Jonah Hill'dir. Bence fena değildir kendileri ve bu senenin en karakolluk kategorisi olan en iyi yardımcı erkek kategorisinde ciddi rakiptir. Konjonktür de ondan yana...(Ek: Bu filmde Matthew McConaughey'in 10 dakikalık bir rolü de var ama inanın bir 15 dakika kadar daha oynasa yardımcı erkek kategorisinde adaylık koyabilirdi. Ben onun bu filmdeki rolünü daha başarılı buldum diyebilirim ) 


Nebraska 

Altı dalda girdi ama altısından da cortlayacağını siz benden duymuş olmayın. En yakın ihtimal olarak erkek oyuncu ödülü diyebiliriz ama dememeliyiz; çünkü öyle bir ihtimal de yok. Bruce Dern'in oyunculuğu iyiydi ama bu sene adaylar kuvvetli. Görüntü yönetmenliği de öyle siyah-beyaz yapmayla olsaydı 1950 öncesi bütün filmler kırar geçirirdi. Tuhaf bir hikayesi ve tuhaf bir havası olan Nebraska filminde en iyi filme aday olacak kadar potansiyel var diyebiliriz. Ama hepsi bu kadar. Gecenin garibanı olacaklar.


American Hustle

Komple bir film. Bıraksanız yılın en iyi filmi diyeceğim ama bırakmayın siz beni. Bence oyunculuk performansı aşırı zorlanmış, oyunculuğa buram buram doyulacak bir yapım. Sadece adaylar değil filmde herkes başarılı diyebilirim. Christian Bale bana göre bu senenin en iyi oyuncuğunu ortaya koymuştur. Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence uçmuşlar. Hepsi de oscar alabilir mi; alamazlar. Akademi müsaade etmez. Burada en zayıf halka Amy Adams. Onun da rakibi bu senenin bankosu olan Cate Blanchett. Bradley de zor grupta yarışıyor ama ben onun bu sene kazanmasını bekliyorum. Demin de söylediğim gibi Jennifer ve Christian yakın zamanda oscar almamış olsalar banko olacaklardı ama şimdi iş biraz değişti. Yine de ikisi benim favorim. Yine bana kalsa yılın en filmi olmalılar ama bana sormuyorlar biliyorsunuz.
10 Dalda adaylık var. Kostüm ve sanat yönetmeninde zorlayacaklar ama orada rakip The Great Gatsby. Bu filmle ilgili en büyük talihsizlik bu sene Gravity gibi bir filmin olmasıdır. Gravity tüm dengeleri bozdu ve ödüllerin bir yerde toplanmasını engelledi diyebiliriz. Gecenin ritmi birden bu ekibe dönerse Allah ne verdiyse toplarlar. Ödülleri 10/10 yaparlarsa ben mutlu olurum ama bu akademi beni ne zaman mutlu etmiş ki. Allahın belası losencılıslılar.


Ödüller üzerine genel not: Teknik ödülleri görüntü yönetmenliği hariç (ya da dahil)  muhtemelen Gravity alacak, orası kesin. Ancak akademi Gravity filmine bundan sonrası için "Dur! Sana bu kadar yeter" diyecek mi? Dese iyi olurdu. Eğer iş o raddede değişirse ibreAmerican Hustle filmine dönecek. O durumda Amerikan Hustle oyunculardan, belki sanat yönetmeni ve yönetmenle birlikte en iyi filmi alabilir. Bu dediklerim zor ihtimaldir.
Müzik konusunda neredeyse 40 saat düşünmeme rağmen The Book Thief ile Philomenafilmlerinden birisini ekarte edebilmiş değilim. Çok saygın iki çalışma var elimizde. Yine de The Book Thief gönlümden geçen isim oldu. John Williams uzun yıllar Spielberg'le de çalışmış, İndiana Jones, Jaws, Schindlers List gibi filmlerindeki o unutulmaz eserleri yapmıştı. Yıldız savaşları da ona ait tabii ki. Philomena da çalışmış olan Alexandre Desplat'da Benjamin Button'dan hatırlansın. Kalbim The Book Thief diyor ve uzatmıyor.The Great Gatsby filmi gecede en iyi kostüm ve en iyi sanat yönetmeninde yarışacaktır. Bu sene bu branşların bu filmde olacağını sanıyorum. Tek rakipleri American Hustle.
Ve son olarak görüntü yönetmenliğinde aşırı ve de aşırı beğendiğim adayım Inside Llewyn Davis, Gravity' nin bileğini bükerse bu sene ödülü alacak ve Coen'leri eve boş göndermeyecektir (Coenler yine filmde karakter yaratmayı başarmışlar ama konumuz dışı).Bir de Blue Jasmine var. Film bu sene Cate Blanchet ödül alsın diye yapılmış gibi. Cate hayatının performansını koymuş. Zannederim tüm kainat onun bu sene ödülü alacağı konusunda hem fikir (Ama arada zıpçıktılar yok mu; Var, olmaz mı).  
Mutlu seneler sevgili kitlem. Seneye biraz artarsanız Yenibağlar'a muhtar adaylığım söz konusu olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder